Microsoft Surface

Op dit moment werk ik naast mijn Lenovo T520 Thinkpad veel met mijn Microsoft Surface RT. Hieronder staan mijn ervaringen en weetjes over het werken met dit apparaat.

Microsoft surface RT 64Gb

Het Surface RT setje bestaat uit een Surface tablet met 64Gb ruimte met daar aanvast geklikt een Type Cover. Microsoft kan twee type covers leveren, een Touch Cover en een Type Cover. Ook wordt er een stroomadapter meegeleverd om de Surface op een wandcontactdoos aan te sluiten en op te laden. Hiernaast heb ik nog twee kabletjes om het video signaal naar een extern device te sturen. Een VGA adapter en een HDMI adapter.

In de eerste paar weken heb ik gewerkt met het 3 millimeter dikke Touch Cover, dit werkt niet slecht maar het Type Cover werkt prettiger en is maar een tientje duurder. Mijn advies is dan ook om een Type Cover te nemen i.p.v. een Touch Cover. Zoals de namen al aangeven is het verschil tussen de Touch Cover en de Type Cover dat er op de Touch Cover geen fysieke toetsen zitten en op het Type Cover wel. Dat de Type Cover 3 millimeter dikker is ervaar ik niet als een probleem. Het grote voordeel van de Covers is dat het direct ook de bescherming is van de tablet. De Cover blijft niet automatisch dicht zitten. Een verbeterpunt zou zijn dat ze ook vast zouden blijven zitten wanneer je hem dicht slaat. Ook wil ik graag een opmerking maken over het muispadje wat zich op het toetsenbord bevind. Deze reageert goed maar ondersteund geen gestures zoals het gebruik van twee vingers of zoom. Wanneer veel gebruik gemaakt wordt van F-toetsen dan zul je zeker moeten gaan voor de Type Cover omdat, de Touch Cover geen F-toetsen bevat.

De VGA kabel heb ik verschillende keren gebruikt om een PowerPoint presentatie te geven en dit werkt mooi. Waar ik echter een keer tegen aangelopen ben is een verschil in volgorde van werken. Wanneer eerst PowerPoint wordt opgestart en daarna de VGA aansluiting bevestig kan het zijn dat het uitbreiden of dupliceren van het beeldscherm niet goed werkt. Wanneer ik eerst de kabel aansluiten en dan PowerPoint opstart gaat het direct goed.

De HDMI kabel werkt out-of-the-box en kan gebruikt worden om de Surface RT op een TV aan te sluiten.

Synchroniseren met je telefoon doe je in mijn geval met de Windows Phone App uit de Windows Store. De telefoon sluit je aan op de micro-USB aansluiting en daarna gaat alles vanzelf.

De geïntegreerde Kickstand kan worden gebruikt om de Surface netjes rechtop, iets achterover hellend, te zetten. Dit is handig wanneer je het apparaat op een bureau neerzet. In de praktijk mis je meerdere standen. De Kickstand is een echte toevoeging maar zou beter functioneren wanneer er meerdere standen zouden zijn. Naast mijn Surface RT gebruik ik privé een Acer Iconia W510 met intel processor (Hierover lees je meer in deze blog) deze heeft een toetsenbord wat op een andere manier is bevestigd aan de tablet en van 0 tot 180 graden omgeklapt kan worden. Dit Werkt plezieriger.

Apps die ik veel voor mijn werk gebruik zijn de in Windows RT ingebouwde E-Mail, Agenda en Office en uit de Windows Store heb ik Lync en de NovaMind Mind Mapping App gedownload. Hiernaast maak ik veel gebruik van de Internet Explorer browser.

Over de specificaties kan ik zeggen dat de snelheid van het apparaat ruim voldoende is om mijn dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Het scrollen en het tonen van filmpjes gaat zonder schokken en het browsen met IE 10 of switchen tussen applicaties is geen probleem. de 64Gb (in de praktijk 54Gb) krijg ik niet vol, maar ik heb dan ook weinig filmpjes, foto of muziek lokaal staan. Op dit moment heb ik nog meer dan 40Gb vrij. het apparaat blijft helemaal koel en dat is op mijn prive Acer Iconia W510 met intel processor wel anders.

Flash was eerst niet aanwezig maar wordt inmiddels ondersteund, hier loop ik niet meer tegen niet werkende sites aan die een flash plugin nodig hebben. Sites gemaakt met Silverlight, een product van Microsoft zelf, kunnen niet benaderd worden. Lees hier meer over in: https://kammaninfo.wordpress.com/windows-intune-2/

Om de Surface RT te vervoeren heb ik een Tasje aangeschaft via DX.com. het gaat in dit geval om een Vintage Multi-Pocket Nylon Backpack/Handbag/Messenger Bag – Black. Het tasje bevalt goed en kan gebruikt worden om de tablet het toetsenbord en alle kabeltjes in te vervoeren. Er blijft dan ook nog ruimte over voor een externe disk, boterham en wat fruit.

Vintage Multi-Pocket Nylon Backpack-Handbag-Messenger Bag – Black

Conclusie

Wanneer je denk aan het aanschaffen van een Windows RT tablet, dan zou ik de volgende punten in ogenschouw nemen:

  1. Ga bij de keuze voor het toetsenbord altijd uit van de Type Cover en niet van de Touch Cover, van dat tientje extra heb je veel plezier. De Surface RT wordt door het toetsenbord niet alleen een tablet maar ook een invoer apparaat.
  2. Om de prijs te drukken zou ik, achteraf, gaan voor de 32Gb versie. Van deze 32Gb blijft nog z’n dikke 10Gb over om Apps en data op te plaatsen. Blijkt dit later niet genoeg dan kan een SD kaart van 32Gb geplaatst worden in een SD-Slot achter de Kickstand.
  3. Heb je wat meer te spenderen dan zou ik kiezen voor de 64Gb versie met Type Cover.
  4. Geef je presentaties, schaf dan naast de Type Cover ook een VGA-adapter aan om het video signaal naar een beamer te kunnen omzetten. Veel beamers hebben de beschikking over een VGA aansluiting.
  5. Windows 8 Apps heb je inmiddels in veel verschillende smaken en uitvoeringen en van veel verschillende fabrikanten. De al aanwezig, van te voren geïnstalleerde Apps, of gratis Apps uit de Windows Store zijn vaak voldoende om mee te starten. De betaalde Apps uit de Windows Store zijn vaak professioneler en hebben meerdere of uitgebreidere functies.
  6. gebruik of schaf een hoes of tas aan om de Surface mee te vervoeren
Advertisements

1 thought on “Microsoft Surface

  1. Pingback: Mijn ervaringen met de Microsoft Surface RT tablet. Met of zonder een Cover bestellen? #yam | Kamm and Re

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.